BKCPO - Boćarski klub cerebralno paraliziranih osoba "Zagreb"DALMATINSKA 1, 10 000 ZAGREB
OIB: 46833871389
MB:
IBAN: HR1723600001101645263
TEL: 01 484 8905
FAX: 01 484 8911
e-mail:

O KLUBU

Boćarski klub cerebralno paraliziranih osoba "Zagreb" izrastao je kao samostalna udruga iz Društva invalida cerebralne i dječje paralize Zagreb. Na poziv gosp. Šoštarić Dragana iz DICIDP-a Osijek, Društvo se polako počelo upoznavati sa boćanjem osoba sa cerebralnom paralizom. Ova inicijativa je bila dobro došla, jer većinu vremena provodimo u kolicima te smo u njoj vidjeli mogućnost rekreacije, zabave i zajedničkog druženja. Nakon godinu dana rada unutar DICIDP-a Zagreb, bilo je potrebno osnovati boćarski klub koji će djelovati kao samostalna udruga. Iako nam se to činilo nesvrsishodno, počeli smo s pripremama te smo dana 05.02.2003.g. postali samostalna pravna osoba.

Naš Klub danas ima aktivno registriranih 17 članova, s tim da interes prema ovoj grani športa iz dana u dan raste. Nažalost moram priznati da je interes veći no što su naše financijske i tehničke mogućnosti trenutno. Naravno većinu stvari ne bismo uspjeli sami napraviti da nije bilo onih koji su nam pružili i tehničku i moralnu podršku. Zašto ne bismo mogli i sami? Zato što su članovi kluba osobe s teškim motoričkim oštećenjima, većinom osobe ovisne o tuđoj pomoći, koji za svoje kretnje koriste isključivo invalidska kolica. Ova oštećenja posljedica su cerebralne paralize. Cerebralna paraliza nije bolest. To je stanje do kojeg dolazi u trenutku poroda ili neposredno nakon poroda, a reflektira se oštećenjem mozga uslijed teškog poroda ili nedostatka kisika.


CILJEVI KLUBA

U društvu koje je okupirano zdravljem, kondicijom i tjelesnim izgledom lako je osjećati se neprihvaćeno. Možda ćemo kroz naše uspjehe, ali i neuspjehe razviti osjećaj samostalnosti, vjeru u sebe ili razviti svoje skrivene potencijale, te se na taj način prezentirati i javnosti. Danas BKCPO "Zagreb" ima sjedište u Dalmatinskoj 1, u sklopu DICIDP-a "Zagreb". Redovne tjedne treninge održavamo u prostorijama Društva u Zahradnikovoj 12 (Sloboština) utorkom i srijedom, a četvrtkom treninge imamo u prostorijama koje smo dobili od grada Zagreba na korištenje u Albaharijevoj 2 (Knežija).

S ponosom možemo istaknuti da je pokrovitelj 1. Turnira koji se održao 5. svibnja 2002.g. bio predsjednik Republike Hrvatske gosp. Stjepan Mesić, koji je tom prilikom bacio i prvu boću. Na skupštini HSBI odlučeno je da se od ove godine igraju liga utakmice u pojedinačnim susretima u svakoj kategoriji posebno. Utakmice će biti održane u 6 kola u 6 različitih gradova i to kako slijedi: Požega, Osijek, Zagreb, Županja, Sl. Brod, Đakovo. Državno prvenstvo ove godine održati će se u Osijeku.

Naši igrači ove godine bili su sudionici međunarodnih prvenstva u Češkoj (pojedinačno i ekipno) u Austriji. Za kraj godine planira se ići na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Ove godine održano je i u Hrvatskoj Međunarodno prvenstvo. Grad domaćin bio je Osijek. Sudjelovale su ekipe: Austrije, Mađarske, Slovenije, Kanade, Belgije i Hrvatske. Što reći na kraju? Nadamo se da ćemo zajedno rasti sakupljajući iskustva i dragocjena prijateljstva.


DokumentiOstali klubovi sudionici


HSBI-bkosiz

BKOSIZ

Boćarski klub osoba s invaliditetom istarske županije- "Istrijana"

HSBI bk dan

B.K. Dan

Boćarski klub "Dan" za osobe s invaliditetom - Slavonski Brod

HSBI bkosi

BK OSI DDZ

Boćarski klub osoba s invaliditetom DDZ - Željko Klepač