Dora zlato, BC4 paru srebro, BC1/BC2 timu bronca

                        

Sjajan početak sezone za naše igračice i igrače!

Na prvom službenom međunarodnom turniru – Zagreb 2022 World Boccia Challengeru – u konkurenciji od 90 igračica i igrača iz 19 zemalja osvojene su tri medalje – zlato, srebro i bronca.

U BC1 kategoriji žene, Dora Bašić, članica BK “Dan” ZOSI iz Slavonskog Broda, koja je, kao 6. igračica svijeta, bila prva nositeljica, odigrala je turnir u skladu sa svojim renomeom – u svakoj od 4 utakmice bila je sigurna od početka do kraja i ostvarila sigurne pobjede te je zasluženo osvojila zlato. Srebrna je bila Barbora Skopalova iz Češke, a bročana Angelina Melissa Anak Lawas iz Malezije.

To, na žalost, nije uspjelo Martinu Frkoviću iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO iz Zagreba. Iako je dobro krenuo u turnir i bio u igri za medalje do samoga kraja, to mu nije uspjelo. Pobjedom u zadnjoj utakmici osvojio bi srebro, no porazom je turnir završio tek na petom mjestu. Zlato je u Češku odnio Roman Sajdak, srebro je osvojio Nikolaos Bouloukos iz Grčke, a broncu Ricardo Zanella iz Italije.

U BC2 kategoriji muški imali smo dva predstavnika – Marka Turkovića iz BK OSI “Marijan Dobrinčić” iz Velike Gorice i Luku Wagnera, Riječanina, koji igra za BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO iz Zagreba. Obojica su dobro odradili grupnu fazu i plasirali se u drugi krug, no dalje nisu mogli – jači su bili kasnije zlatni Chee Hoong Lee iz Malezije i brončani Orhan Karimov iz Azerbejdžana, pa je Luka na kraju zauzeo peto, a Marko 6. mjesto. Srebro je u Belgiju odnio Francis Rombouts.

U BC2 kategoriji svoj međunarodni debi imala je mlada Monika Hace, članica BK “Nada” iz Požege. Završila ga je, na žalost, sa sva tri poraza, no vjerujemo da njeni najbolji dani tek slijede. Zlato je uzela Sona Aghaeva iz Azerbjedžana, srebro Anna Correia iz Portugala, a broncu Claudia Targa iz Italije.

U BC3 kategoriji žene imali smo još jednu debitanticu – mladu Doru Lovrić iz BK OSI “Sv. Duje” iz Splita, a prošla je isto kao i Monika, ubilježivši sva 3 poraza, no ovdje je ipak bilo bitno nastupiti. Zlato je uzela Sze Ning Toh iz Singapura, srebro Christine Fink iz Njemačke, a broncu Marcela Čermakova iz Češke.

U BC3 kategoriji muški, unatoč dobrim igrama i tijesnim utakmicama, do pobjede nije uspio doći ni Marko Arambašić, član BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO iz Zagreba. Ovdje je zlato otišlo u Češku, a osvojio ga je paraolimpijski pobjednik Adam Peška, srebro je u Italiju odnio Mirco Garavaglia, a broncu u Belgiju Arno van Praet.

U BC4 kategoriji nadali smo se dvjema medaljama, no na kraju smo ostali bez ijedne. U muškoj konkurenciji naš paraolimpijac Davor Komar uspješno je odradio grupnu fazu pobijedivši Bahruza Mirzajeva iz Azerbejdžana i Blaža Adamljea iz Slovenije, no  u doigravanju za polufinale poražen je od Artema Kolinka iz Ukrajine. Zlato je na kraju uzeo Mirzajev, Srebro Kolinko, a broncu europski viceprvak Radek Prochazka iz Češke, dok je Davor završio kao peti.

U ženskoj konkurenciji Anamaria Arambašić iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO iz Zagreba također je uspješno odradila grupnu fazu i plasirala se u polufinale. No, u polufinalu je bolja bila Grkinja Chrisy Morfi Metzou, a u utakmici za treće mjesto Anamaria je poražena od Slovenke Nataše Bartol. Zlato je uzela europska prvakinja Alexandra Szabo iz Mađarske, a srebro Morfi Metzou.

U Ovdje smo imali debitanticu, bila je to Silvana Strunjak iz BK OSI DDZ “Željko Klepač”-URIHO iz Zagreba, no ni ona, na žalost, nije uspjela doći do premijerne pobjede.

                        

Nakon pojdinačnog dijela natjecanja slijedili su parovi i timovi.

U konkurenciji BC1/BC2 timova, naš tim u sastavu Bašić, Turković, Wagner osvojio je broncu. Zlato je otišlo u Češku, a srebro u Grčku.

U konkurenciji BC3 parova prošli smo kao i u pojedinačnom dijelu – 3 utakmice, 3 poraza. Zlato je osvojila Češka, srebro Slovačka, a broncu Singapur.

I na kraju, u konkurenciji BC4 parova, naš par Arambašić – Komar osvojio je srebro. Nakon pobjeda protiv Grčke, Slovenije i Španjolske, u odlučujućoj utakmici za zlato bolji je bio par iz Mađarske. Broncu je otišla u Španjolsku.

Iako smo se nadali i malo boljim rezultatima, ne možemo ne biti zadovoljni sa ove tri medalje, koje čine ovaj turnir najuspješnijim turnirom za naše boćare, bar za sada.