Molba za donacije

                       

Nismo za ovim do sada imali potrebe, no za sve postoji prvi put.

Kako su nam troškovi za dosadašnje turnire, pogotovo onaj Svjetskog kupa u Rio de Janeiru (koji se na kraju isplatio, jer je rezultatski bio vrlo uspješan), premašili sva očekivanja, potrošili smo gotovo sva sredstva koja nam je Hrvatski paraolimpijski odbor dodijelio za ovogodišnja natjecanja, a bez odlaska na natjecanja nema napretka na svjetskoj rang-listi i mogućnosti za nove uspjehe.

Posebno se ovo odnosi na naš BC1/BC2 tim, koji je pod imperativom skupljanja bodova kako bi ostvario mogućnost nastupa na Europskom prvenstvu sljedeće godine, a i na nekom od turnira Svjetskog kupa.

Na Europskom prvenstvu 2023 nastupit će samo po 8 najboljih parova i timova iz svake kategorije. Najmanje 5 sudionika je već poznato – Portugal, Nizozemska, Velika Britanija, Slovačka i Grčka već sad imaju dovoljno bodova da mogu biti sigurni da će na Euro, a dovoljno bodova će imati i Rusija, ukoliko joj se na kraju ove godine ukine zabrana nastupa na službenim natjecanjima.

Dakle, naš tim u borbi je (zahvaljujući dobrim rezultatima na lanjskom Euru (četvrtfinale) i Intercontinental Challengeru u Zagrebu (3. mjesto) za jedno od preostalih 2 ili 3 mjesta, a glavni konkurenti za to su nam Španjolska, Francuska i Češka.

Svi oni nastupit će na još nekoliko turnira ove godine – Španjolska, koja je trenutno iza nas, na još 3 turnira, Francuska na minimalno još dva, Češka na barem još jednom. Da bi, dakle, naš tim ostao u konkurenciji za Euro sljedeće godine, nužan mu je nastup na barem još jednom, a po mogućnosti i dva turnira.

Imamo osigurana mjesta na dva turnira – Intercontinental Challenger u Poznanju 22. do 29. kolovoza i Svjetski kup u Bahreinu 4. do 12. studenog.

No, problem je taj što nemamo dovoljno sredstava niti za odlazak u Poznanj.

Samo za kotizacije za turnir u Poznanju (u koje su uključeni i smještaj i hrana) potrebno nam je 10.800,00 eura (kotizacija je 1200 po osobi, a u delegaciji bi bilo 9 osoba – četvero igrača, četvero njihovih osobnih i sportskih asistenata i izbornik), dakle, oko 81,500 kuna.

Najam kombija kojim bi se putovalo tamo je 14.500,00kn, a za smještaj i dnevnice vozaču je potrebno oko 3.000,00kn.

Ukupno, za nastup našeg tima u Poznanju potrebno je mimimalno 99.000,00 kuna, a mi trenutno raspolažemo s oko 50 tisuća. HPO nam, na žalost, ovdje više ne može pomoći, jer su i njima smanjena sredstva za ovu godinu i ono što su nam odobrili početkom ove godine sve je na što možemo računati.

Dakle, jedino rješenje je to da pokušamo potrebna sredstva prikupiti donacijama.

Postavljeni cilj za naš BC1/BC2 tim za ovu godinu je da godine završe među osam najboljih europskih i 15 najboljih svjetskih timova. Zašto je to važno? Kako je već spomenuto, na Euru sljedeće godine nastupit će samo 8 najboljih timova i parova po kategoriji, a BISFed (krovna svjetska boćarska organizacija) svakom od najboljih 15 timova i parova na svjetskoj rang-listi garantira mjesto na barem jednom turniru svjetskog kupa sljedeće godine.

Sve to je bitno, jer bez nastupa na Europskom prvenstvu i barem jednom od turnira Svjetskog kupa sljedeće godine bit će jako teško (praktički nemoguće) ostvariti krajnji cilj postavljen za kraj 2023. godine – minimalno 16. mjesto na svjetskoj rang-listi, koje bi osiguralo mjesto na kvalifikacijskom turniru za Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

A nastup na Paraolimpijskim igrama, znate to svi, glavni je cilj svakog sportaša s invaliditetom.

Pozivamo sve tvrtke, obrte i pojedince koji su u mogućnosti to napraviti da nam pomognu u prikupljanju sredstava za nastup našeg BC1/BC2 tima na Poznan 2022 World Boccia Challengeru, a to možete napraviti uplatom donacije izravno na račun Hrvatskog saveza boćanja za osobe s invaliditetom.

HSBI

Zinke Kunc 3a, Zagreb

IBAN: HR3023400091110119681

U slučaju da ne bude skupljeno dovoljno sredstava za Poznanj, akcija će se nastaviti za turnir u Bahreinu, a u slučaju da bude prikupljeno više sredstava od ovoga što nam je potrebno za Poznanj, višak će biti ostavljen za turnir u Bahreinu, ili će (ukoliko se ne bude išlo u Bahrein) biti utrošen na nabavu opreme za naše igrače.

Na kraju podsjećamo da se, prema Zakonu o porezu na dobit, za sve pravne i fizičke osobe, donacije u iznosu do 2% godišnjeg prihoda priznaju kao porezno priznati trošak.