Odigran prvi prvenstveni turnir PPH 2021.

U subotu i nedjelju, 18. i 19. rujna 2021., u sportskoj dvorani u Novom Jelkovcu, održan je prvi prvenstveni turnir pojedinačnog prvenstva Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom.

Ove godine prvenstvo se igra po potpuno novom sustavu natjecanja – odigrat će se tri zasebna prvenstvena turnira, svaki kao samostalni turnir, na kojima ćemo podijeliti i medalje, a igrače će se bodovati sukladno ostvarenom uspjehu. Nakon trećeg odigranog turnira igrači s najvećim ukupnim brojem bodova u svakoj kategoriji bit će proglašeni prvacima Hrvatske.

Već prvi takav turnir donio je niz sjajnih i uzbudljivih utakmica, a bilo je i raznih iznenađenja.

U BC1 kategoriji sve je bilo više manje očekivano. Naši reprezentativci – Dora Bašić iz BK “Dan” ZOSI iz Slavonskog Broda i Martin Frković iz BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO iz Zagreba – nisu ništa prepustili slučaju. Oboje su bili vrlo uvjerljivi i na kraju se našli u finalu, u kojem je Dora bila puno sigurnija i pobijedila 6:0. U utakmici za treće mjesto Niko Kajkić iz BKCDP Varaždin pobijedio je Zorana Peruška iz BKOSIŽ “Istrijana” iz Pule sa 4:2.

Prvo malo iznenađenje dogodilo se u 1. ligi BC2 kategorije, u kojoj je slavio Kristijan Trampuž iz BKOSI “Pulac” iz Rijeke pokazao je najbolju igru i sasvim zasluženo osvojio prvo mjesto ispred reprezentativaca Luke Wagnera iz BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO i Marka Turkovića iz BKOSI “Marijan Dobrinčić” iz Velike Gorice. Pobijedio je Kristijan Marka u polufinalu 6:3, a potom Luku u finalu 4:2. Treće mjesto osvojio je Marko, pobijedivši Milorada Kružića iz BKOSI “Pulac” 7:1.

Vrlo zanimljivo bilo je i u drugoj ligi BC2 kategorije, u kojoj su na kraju najbolji bili Matej Pernar iz BK “Nada” iz Požege, Marko Einbüchler iz BK CPO iz Zagreba i Filip Franić iz BKOSI “Pulac”.

Iznenađujući rasplet vidjeli smo i u BC3 kategoriji. Iskusni Mihajlo Kovačić iz BKI “Lastavice” iz Đakova najprije je u finalu iznenadio višestrukog prvaka Marka Arambašića iz BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO, a potom je u finalu bio bolji od najvećeg iznenađenja turnira mlade Dore Lovrić iz BK “Sv. Duje” iz Splita. Marko je u utakmici za treće mjesto pobijedio Alena Juretića iz BKOSI “Pulac”.

U BC4 kategoriji proteklo je sve, više-manje, prema očekivanjima. Naš paraolimpijac Davor Komar iz BKOSIŽ “Istrijana” nije dozvolio nikakva iznenađenja – nakon uvjerljive 3 pobjede u grupi, u polufinalu je bio siguran protiv Miroslava Matića iz BKOSI “Pulac”, a u finalu još sigurniji protiv Saldina Đuhere iz BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO. U utakmici za 3. mjesto naš reprezentativac Damir Juren iz BK OSI DDZ “Željko Klepač” – URIHO i po drugi put na turniru (nakon pobjede u grupi) bio je bolji od Miroslava Matića.

Drugi prvenstveni turnir odigrat će se na istom mjestu, u Novom Jelkovcu, 16. i 17. listopada.

Zapisnik i rezultati 1. kola prvenstva Hrvatske

Poredak za prvenstvo Hrvatske nakon 1. kola